KUIH TRADISIONAL PAHANG MEMIKAT SELERA
KUIH TRADISIONAL PAHANG MEMIKAT SELERA
Nor Afida Abu Kasim dari Kampung Teluk Melati, Chenor berkongsi resepi kuih tradisional masyarakat Pahang iaitu kuih pena,badak kubang dan dodol kukus.
Resepi kuih pena adalah seperti berikut :
Tepung pulut diuli menjadi doh dan dibentuk seperti bintang.
Kuahnya daripada santan pekat, air pandan, tepung gandum, dan sedikit gula.
Kemudian dituangkan ke dalam bekas yang telah dialas dengan daun pisang yang telah dibulatkan.
Kukus selama 12 sehingga 15 minit.
Resepi badak kubang :
Tepung pulut dibancuh bersama sedikit tepung pulut hitam dan dijadikan sebagai doh.
Inti pula daripada kelapa muda yg diparut kemudian dimasak bersama gula putih dan gula merah.
Kemudian tepung pulut yg telah dibulatkan tadi dimasukkan inti kelapa.
Sementara kuahnya pula daripada pati santan dibancuh bersama tepung gandum dan sedikit garam.
Kemudian kuah dituangkan ke atas pinggan yg beralas daun pisang.
Dikukus selama 12 sehingga 15 minit.
Resepi dodol kukus:
Pati santan dimasak bersama sedikit garam sehingga menjadi tahi minyak.
Tepung pulut dibancuh bersama gula putih dan air gula merah.
Kemudian dituangkan ke dalam pinggan yg beralas daun pisang.
Dikukus selama 15 minit.
Setelah masak boleh dimakan bersama tahi minyak.