MAHU TEMBUSI PASARAN LUAR PAHANG
KUANTAN: Seorang ibu tunggal berhasrat mahu perniagaan petai jeruk diusahakannya menembusi pasaran ke luar Pahang.
Nor Zehan Mohd Zaidin @Mohd Saidin, 40, berkata ketika ini petai jeruk yang diusahakan hampir tujuh tahun itu hanya berada dalam pasaran negeri Pahang.
Nor Zehan bergambar bersama petai jeruk yang dipasarkan di daerah Kuantan
Beliau berkata, ketika ini beliau menjerukkan hampir 250 kilogram (kg) petai sebulan yang diborong daripada tempat kelahiran bapanya di Kuala Krai, Kelantan.
“Anggaran sebulan boleh menjual 800 bekas petai jeruk yang mana sebekas dijual pada harga RM5.
Anggaran 250kg biji petai yang dijerukkan bagi jualan selama sebulan
“Ketika ini saya berniaga di pasar tani UTC Kuantan, kedai runcit dan di 40 kedai Agrobazaar dalam daerah Kuantan.
“Selain itu petai jeruk saya juga dihantar ke daerah Pekan dan di Muadzam Shah, “katanya ketika ditemui wartawan SAHIH di sini,hari ini.
Katanya,petai jeruk boleh dimakan sebagai ulam, nasi goreng petai dan dimasak bersama ikan sardin.
Petai yang diborong dari Kuala Krai,Kelantan sebelum dijerukkan
“Memandangkan petai adalah tumbuhan bermusim, maka pada tahun ini saya telah membeli 50,000 keping petai untuk dijadikan stok selama setahun.
“Petai yang telah dijerukkan ni tahan lama sehingga dua tahun kerana saya masukkan sukatan garam yang diperlukan dan air yang ditapis.
“Malah air jeruk daripada petai tersebut juga boleh dimakan bersama nasi.
“Kebanyakan orang dahulu memang makan air jeruk bersama nasi sebagai penambah selera.
“Petua orang lama juga bagi yang mengalami lumpuh boleh amalkan dengan membasuh bahagian pusat sampai ke bahagian kaki selain merendam kaki dengan air jeruk tersebut ,”katanya.
Ujarnya, setakat ini beliau mempunyai tiga orang pembantu dengan upah RM60 seorang bagi memicit 1,000 keping petai.
“Untuk buat jeruk, petai terlebih dahulu perlu dipicit agar terpisah dengan kulit,”katanya.