JABATAN PERIKANAN PAHANG SIASAT PUNCA IKAN SANGKAR MATI
JABATAN PERIKANAN PAHANG SIASAT PUNCA IKAN SANGKAR MATI
LIPIS : Sampel air dan bangkai ikan sangkar yang mati di kawasan sungai berdekatan Kampung Lada, Kg Perias dan Jerantut Feri baru-baru ini telah diambil oleh pihak Jabatan Perikanan Pahang (JPP) untuk menyiasat punca sebenar kematian ikan tersebut, di sini.
Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Bioteknologi negeri, Datuk Seri Ir. Mohd. Soffi Abd. Razak berkata, sepasukan pegawai JPP sudah ke tempat kejadian untuk mengambl sampel tersebut selepas laporan media mengenai kejadian kira-kira 200,000 ekor ikan patin dan ikan tilapia mati.
Kejadian pertama kali itu menggemparkan kalangan kira-kira 20 orang penternak ikan sangkar termasuk daripada golongan muda di kampung itu mengakibatkan kerugian lebih RM1 juta.
“Saya dimaklumkan kejadian ini berkemungkinan jumlah ikan yang diternak dalam sesebuah sangkar melebihi ruang dalam atau kapasiti (sangkar) menyebabkan terlalu padat dan tidak memperoleh udara.
“Apapun kerajaan negeri masih menunggu laporan penuh daripada JPP mengenai punca kejadian ini dan tidak mahu membuat andaian biarlah kita tunggu siasatan selesai,” katanya selepas perasmian Program Engagement Agropreneur Muda di Kampung Budu dekat sini hari ini.
Katanya, kejadian itu berlaku selepas air Sungai Pahang melimpah dan banjir disebabkan hujan berterusan minggu lalu menyebabkan keadaan air keruh dan berkeladak sehingga ini.
Turut hadir Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Padang Tengku, Datuk Mustapa Long; ADUN Cheka, Lee Ah Wong, Timbalan Pengarah Pertanian Pengembangan negeri, Edasuriati Ibrahim dan Pegawai Daerah Lipis, Datuk Mohd Hafizi Ibrahim.
Sementara itu, Mohd Soffi yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Benta meminta petani dan pengusaha yang telah berjaya wajar berkongsi kepakaran dan pengalaman mereka dengan golongan belia di negeri ini yang baharu terbabit dengan usahawan tani.
“Pengusaha dan petani yang telah berjaya selaku ahli Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) wajar memanfaatkan kemahiran dan pengalaman untuk dikongsi dengan belia sama ada melibatkan kursus Skim Amalan Pertanian Baik Malaysia (myGAP) anjuran Jabatan Pertanian atau hadir ke setiap buah lokasi pertanian berkenaan,” katanya.
Katanya, program myGAP yang dilaksanakan oleh Jabatan Pertanian negeri ini sejak 2002 telah pun melahirkan sebanyak 1,770 usahawan tani yang telah berjaya melibatkan pasaran produk makanan serta pulangan pendapatan yang lumayan.