DAMAK PENGELUAR DURIAN BAKA TERBAIK
DAMAK PENGELUAR DURIAN BAKA TERBAIK
JERANTUT : Pekebun di Kampung Damak dan sekitar berusaha untuk memperkenalkan baka buah durian yang dihasilkan menerusi cantuman dan biji benih oleh pekebun di situ sejak tiga dekad lalu telah menghasilkan buah (durian) yang bermutu tinggi setanding baka popular pada masa ini.
Antara buah durian yang dikenali sebagai Seri Damak, Mas Hijau, Kulit Buaya, Kepala Gajah, Damak King (Tok Merah), Tembaga Damak, Tangkai Panjang, Buloh Poh dan sebagainya tetap menjadi tumpuan pelanggan setiap kali musim terutama penduduk di daerah Jerantut.
Sejenis durian jenis baharu yang dihasilkan oleh pekebun yang mengusahakan tanaman raja buah ini belum ‘menamakan’ durian baharu dan hanya dikenali sebagai Durian Kampung Premium (DKP) yang mula dikeluarkan dan rancak dipasarkan musim ini.
Peniaga buah gerai RMZ Damak, Ahmad Mustafar, 42, berkata, baka DKP sehingga ini paling laris setelah berada di pasaran kampung tersebut kerana terdapat beberapa ciri kelainan yang dimiliki buah itu berbanding jenis lain.
Katanya, tanaman sebatang pokok DKP mula dirintis oleh seorang pekebun, Aji Aziz menerusi kaedah cantuman antara baka atau jenis durian kampung yang terbaik dan mempunyai kualiti yang tinggi.
“Kita tidak menyangka buah DKP yang baharu dipasarkan sejak penghujung bulan lalu sudah mendapat perhatian malahan kebanyakan pelanggan yang datang semula atau menghubungi saya untuk mendapatkan buah berkenaan.
“Ini kerana kesemua pelanggan dan penduduk di sini yang pernah menjamah isi buah ini mengakui banyak ciri kelainan berbanding buah lain,” katanya di Kampung Damak, dekat sini hari ini.
Ahmad bersama saudaranya, Ramli Mustafar, 49, dan Zulkifli Mamud, 55, yang membuka gerai buah durian RMZ Damak di situ sejak 10 tahun lalu menjelaskan antara ciri buah DPK, iaitu ulas durian itu tersusun dengan cantik di pangsa serta kelihatan menarik apabila kulitnya dibelah.
“Tesktur isinya tebal, krim berlemak serta manis, warna kekuningan bercampur oren antara daya pemikat setiap kali pelanggan dan penggemar durian baka baharu ini.
“Agak istimewa juga, ulas DKP ini tidak berair selepas lebih daripada 48 jam dibelah. Malahan, isinya bersih dan tidak melekit pada jari kita ketika dimakan,” katanya.
Katanya, sebiji DKP mempunyai berat antara satu hingga tiga kilogram (kg) difahamkan menerusi pekebun berkenaan hanya berbuah sebanyak 250 biji pada musim ini daripada sebatang pokok baka tersebut yang ditanam.
“Setiap hari saya memasarkan antara 20 hingga 30 biji buah DKP dengan harga RM18 sekilogram (kg) dan sehingga ini seberat kira-kira 120 kg telah dijual,” katanya.
Katanya, DKP bakal popular di kalangan pelanggan kerana keistimewaan teksturnya serta kelazatan juga turut mendapat penghargaan apabila dipilih sebagai pemenang pertama pertandingan baka durian kampung peringkat daerah anjuran Jabatan Pertanian di bandar Jerantut semalam.
“Kemenangan ini merupakan pelantar bagi buah DKP dikenali ramai juga bakal menembusi pasaran luar pada musim akan datang selain memberikan galakan kepada pekebun durian Kampung Damak berusaha menghasilkan baka baharu yang berkualiti bagi tujuan komersial pada masa akan datang,” katanya.
Katanya, DKP dan baka yang sedia menobatkan Kampung Damak sebagai kawasan lembah durian di daerah ini sekali gus menjai tarikan pengunjung luar termasuk pengkaji bidang botani universiti tempatan serta peminat baka (klon) raja buah ini,” katanya.-SAHIH.