TIPS KUPAS BAWANG ELAK MATA PEDIH
Bawang merupakan antara sayuran yang penting dalam bahan masakan Melayu, baik untuk masakan rumah tangga, dan juga sebagai bahan dalam industri makanan.
Bawang biasanya digunakan untuk menambah rasa, menaikkan aroma masakan, atau sebagai hiasan hidangan.
Bawang merupakan bahan yang paling penting dalam apa jua masakan.
Selain menaikkan aroma, awang merah sebenarnya mengandungi vitamin C, potassium, serat dan asid folik.
Ia juga mengandungi kalsium, zat besi dan protein yang tinggi.
Biasanya ramai akan mengelat apabila disuruh untuk mengupas atau potong bawang kerana ia memedihkan mata.
Namun apakah punca yang membuatkan mata kita berair ketika mengupas bawang?
Ia kerana enzim yang terdapat di setiap lapisan bawang akan menyerap ke udara ketika dikupas dan boleh menyebabkan mata pedih sehingga mengeluarkan air mata.
Namun, ada beberapa cara mengupas bawang tanpa rasa pedih yang ramai orang tak tahu.
- Kupas bawang dalam air
Rendam bawang di dalam bekas berisi air dan kupas bawang di bawah permukaan air. Dengan cara ini enzim yang merembes tidak akan berterbangan di udara.
- Sapu pisau dengan jus lemon
Sebelum potong bawang, sapukan jus lemon pada pisau anda. Ia dapat membantu membunuh enzim yang dirembes memandangkan ia bersifat asid dan mempunyai bau kuat.
- Simpan bawang dalam peti ais
Sebaik-baiknya simpan bawang dalam peti ais sebelum digunakan kerana suhu dingin dapat melambatkan proses enzim bawang menjadi gas dan memedihkan mata saat dipotong.
- Hiris bawang di tempat terbuka
Lazimnya, di tempat kenduri akan memotong bawang di tempat terbuka beramai-ramai. Sebenarnya cara ini lebih selamat kerana angin yang bertiup akan mengalihkan enzim yang dirembes ke tempat lain.
Potong Bawang Pedih Mata Sampai Menangis? Ini Cara Elakkannya Terjadi
November 16, 2021 @ 6:03 pm
[…] Sumber Gambar Sahih […]